Becoming a Mother

Om att bli mamma:

Vilken dag som helst nu så är det dags för det barn jag har burit på de senaste 9 månaderna att titta ut. Min man Dave och jag är spända av förväntan inför mötet med den nya lilla människan i vårt liv, samtidigt som vi såklart också hoppas på att allt ska gå bra och att övergången till att bli föräldrar kan ske utan några större komplikationer.

Vi har bestämt att vi inte vill veta vad för kön barnet har utan vill fokusera på att välkomna den individ och personlighet som kan tänkas dyka upp utan några förutfattade meningar. Så som Dave uttalar “barnet” med sin amerikanska dialekt så låter det lite som “Barnett”, vilket är vad vi valt som smeknamn att använda så länge. Detta har språkligt gjort det enklare att tilltala, prata om och visualisera den lilla krabaten i magen.

Foton från under graviditeten. Till vänster: Svensson och Odegard t-shirts, och en Svengard onesie för Barnett. Till höger: Maja läser en presentation i sängläge.

Foto ur boken "Mammas bok" som mormor Elsa fick när hon var gravid med Majas mamma.

Att bli just mamma är ett laddat koncept för mig. Mest för att jag sammankopplar det med diverse krav på hur man bör vara och agera utifrån en mer traditionell roll. Jag tycker egentligen bättre om när man säger förälder, då det för mig låter som om man mer är en del av ett team och inte ensamt ansvarig för att inta en viss roll gentemot ett barn. Det som dock är skönt med att Dave och jag numera bor i Sverige är att familjebilden här är lite mer uppluckrad. Det finns både ett bättre skyddsnät för nyblivna föräldrar, samtidigt som man inte har en lika konservativ syn på vem som ansvarar för vad i en familj, vilket jag tycker att man generellt fortfarande har i USA.

Foto ur boken "Mammas bok" som mormor Elsa fick när hon var gravid med Majas mamma.

Att bli mamma är något som jag varit villig att ge upp. Det har varit viktigare för mig att som individ utvecklas, kunna hoppa på möjligheter och vara flexibel i mitt karriärval. Vilket samtidigt gjorde att jag inte förrän senare i livet hittade den partner som jag verkligen kände passade mig för att potentiellt bilda familj med. En man som också ville bli förälder och vara en del av ett team, och som också tyckte det var mindre viktigt att ikläda sig en traditionell familjeroll. Jag inser att Dave och jag just nu är lyckligt lottade, att vi trots lite högre ålder haft möjligheten till en hitintills ganska så okomplicerad graviditet.

Inför stundande Mors Dag vill jag passa på att hylla alla de mammor som på ett eller annat vis är en förälder och gör sitt bästa utifrån vad som är möjligt. Jag imponeras av er och ni har all min respekt, och jag hoppas ni firas ordentligt nästa söndag!


Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published