Maja's new business partner!

Vad är din bakgrund?

Susanna: Jag är främst uppvuxen i Malmö men är från början adopterad från Korea och har även under min uppväxt bott i Stockholm och Oslo.

Bilden ovan är på Susanna från när vi besökte en sömnadsstudio i Litauen där våra första provexemplar kommer att sys upp.

Som ung hade jag det inte alltid så lätt i skolan och det upptäcktes senare att jag har dyslexi, vilket gjort att jag alltid fått kämpa ganska mycket. Mitt intresse för textilier började nog med att min mamma försökte få mig intresserad av mer praktiskt skapande då jag inte var lika duktig i skolan. När sedan min syslöjdslärare uppmärksammade en kudde jag sytt och gav mig mycket beröm för den, började jag på riktigt få upp ögonen för textilier och sömnad. Kanske var detta en del i att jag senare gick ett år på Malmö Tillskärarakademi, och att jag därefter bestämde mig för att plugga Textilingenjörslinjen i Borås.

Efter min utbildning har jag haft en enormt lärorik tid professionellt. Jag arbetade på ett textillabb i Danmark och senare som produktutvecklare för textila hjälpmedel. I Danmark lärde jag mig mycket om många olika textila produkter, de kvalitetsproblem som kan uppkomma och hur textila leverantörer och producenter bör säkra att kvaliteten hålls i en slutprodukt.
 
Som produktutvecklare och under mitt examensarbete i Taiwan har jag fått besöka många olika fabriker och utveckla mitt sinne för att möta kulturella skillnader samt se hur man systematiskt kan optimera en sömnadsprocess. Idag arbetar jag som Design Assurance, där jag värderar risker med en design för att garantera att den är säker.

Hur fick du upp intresset för ELSA AND ME?

Jag gillade konceptet ELSA AND ME som kund, men upplevde kvalitetsproblem med klänningen jag köpt. Jag kontaktade Maja och gav input på vad jag upplevde var problemet och blev mycket positivt överaskad över det sätt Maja hanterade reklamationen på. Vi bestämde oss för att träffas och när jag väl fick höra Majas tankar kring ELSA AND ME och framtiden så blev jag plötsligt mycket mer engagerad än vad jag först tänkt.

Tankarna kring hög kvalitet, hållbart mode och stilren design tillsammans med passform och funktionalitet fick mig att gå igång och jag kände att detta kunde vara någonting som jag gärna själv hade velat starta. Efter ett par möten så tyckte jag att det även klickade på ett personligt plan oss emellan och härefter påbörjade vi utformningen av hur vårt samarbete och företaget skulle kunna se ut i Sverige.


Susanna discussing production options with our new production agent in Lithuania.

Hur tycker du att du kompletterar Maja?

Maja och jag kompletterar varandra mycket väl då vi är väldigt olika som personer; Maja är mer introvert utan att vara blyg, medan jag är mer extrovert.
 
Maja är en smart entreprenör som har erfarenheter och kunskaper som är helt nya för mig, och hon vågar ta risker i högre utsträckning än jag skulle. Jag har mest arbetat med fokus att förutse, säkra eller lösa brister och fel. Därför tycker jag att vi har en utmärkt mix av mod och eftertänksamhet, vilket jag tror krävs för ett startupbolag.

Vi upptäckte också snabbt att vi har mycket lika grundvärderingar och det tror jag är den bästa utgångspunkten för att lyckas med ett samarbete. Vi värnar båda om hållbarheten i allt vi gör, genom att vilja ta fram klänningar som har hög kvalitet, en design som är klassisk utan att vara tråkig, har en utmärkt passform, är bekväm att använda och som kan bäras i alla sammanhang.
 
Vi vill båda att det skall vara enklare att kunna vara en medveten kvinna i karriären som har ett liv vid sidan om jobbet.

Det händer ju en del framöver även för din egen del, berätta mer om detta?

Till hösten kommer jag, min man och våra två barn flytta till USA i två år.

Även om det kan ty sig något komplicerat att under den tiden starta upp ett företag i Sverige så kommer jag ha mer tid över i USA för att kunna fokusera på bolaget. Det kommer att bli oerhört spännande att få bo i ett annat land och att uppleva en annan kultur på så nära håll. Allt är lite läskigt såklart, men jag är otroligt taggad.

Lite rolig kuriosa är att vi kommer vara bosatta cirka 10 minuters gångväg från Majas svärmor, av alla ställen i detta gigantiska land. Så det måste vara ett tecken i sig att detta affärspartnerskap var meningen.

Men för att toppa detta, kanske låter det helt otroligt, men gissa vad min mormor och farmor hette?


Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published